
Coffee Slimtime & Kahvenin Nitelikleri
1.COFFEE SLİMTİME
İçerisinde; %60 çözünebilir kahve %40 hindiba ile zengin bir karışım ortaya koyan Coffee Slimtime hem eşsiz lezzetiyle hem de kahve ve hindibanın sağlık açısından faydalarıyla benzersiz bir ürün olarak satışa sunulmaktadır.
Coffee Slimtime’ın içerisinde bulunan kahve ve hindibanın özelliklerini inceleyelim…
1.1.Kahve
Kahve, Rubiaceae familyasının Coffea cinsi meyvesinin tohumlarının kavrulup öğütülmesiyle elde edilen tozun su veya sütle karıştırılmasıyla elde edilen bir içecektir.
1.1.1.Kahvenin Nitelikleri
Kökeninin Afrika olduğu düşünülen kahve bitkisinin içecek olarak kullanımı ilk olarak Güney Arabistan'da uygulanmıştır. Arap dünyasında kahve kültürünün gelişimi başladığından beri, bugün tüm dünyaya yayılmış olan bu kültürün ilk aşamalarına ulaşmak için bir bütün olarak Arap edebiyatı benimsenmiştir.
17. yüzyılda Venedikli tüccarlar tarafından Avrupa'ya getirilen kahve, kısa sürede tüm kıtaya yayıldı. Avrupa'nın Amerika, Asya ve Afrika'yı sömürgeleştirmesi sonucunda dünyanın birçok yerinde kahve tarlaları kurulmuş ve kahve dünya çapında yaygın olarak tüketilen bir içecek haline gelmiştir. Günümüzde kahve ağırlıklı olarak Brezilya, Vietnam ve Kolombiya dahil olmak üzere tropikal iklime ve rakımlara sahip bölgelerde yetiştirilmektedir.
Kahve bir içecek olarak öğütülmüş kahve çekirdeklerinin demlenmesiyle yapılır, ancak süzme, öğütme boyutu, demleme süresi, sıcaklık ve su miktarı gibi çeşitli faktörler farklı içecek türlerine neden olabilir. Günümüzde espresso ve türevleri başta olmak üzere dünya genelinde tüketilen birçok kahve türü bir filtre kahve türüdür. Kahve, içindeki kafeinin uyarıcı özelliğinden dolayı dikkati artırma ve sizi uyanık tutma özelliğine sahiptir.
1.2.Kahvenin Köken Bilimi
Kahve kelimesi Arapça kahve (قهوة) kelimesinden Türkçeye çevrilmiştir. Öte yandan terimin Arapça ‘da ilk ne zaman kullanıldığı bilinmemektedir. Arapçadaki bu kelimenin etimolojisi tartışmalıdır. Kelime büyük ihtimalle Arapça'da "iştahını kaybetmiş" anlamına gelen Arapça kahiye fiilinden türemiştir. Bu anlam, kahve kelimesinin Arapça'da ilk kez içenlerin iştahını açan bir alkolle ilişkilendirilmesiyle ilişkilidir. Arapçadaki bu kök aynı zamanda "duman" ve "bulanık" anlamına gelen İbranice k-h-h (כהה) köküyle de ilişkilidir. Ayrıca, kahve kelimesinin etimolojisi Etiyopya'daki Kaffa bölgesi (ከፋ) ile ilişkilidir.
Kahve kelimesi muhtemelen bugünkü anlamını 1. yüzyılda almaya başlamıştır.Arapça "kahve" kelimesi; "Kahve" için Türkçe kelime oldu ve Avrupa'da cafe, caffe, koffie, café, koffie, kaffee oldu.
1.3.Kahvenin Faydaları
Kilo vermenize yardımcı olur
Kadınlarda depresyon riskini azaltır
Hafızayı güçlendirir
Baş ağrısına iyi gelir
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Parkinson riskini azaltır
Tip 2 diyabetten korur
En yaygın cilt kanserini önler
Prostat kanseri riskini azaltır
Beyni korur
2.Hindiba
Hindiba (Cichorium endivia), papatya ailesinden (Asteraceae) tek yıllık bir bitkidir.
Mısır ve Endonezya kökenli olduğu düşünülen bu bitki 16. yüzyıldan beri Avrupa'da yetiştirilmektedir.
Boyu 50 ile 100 cm arasında değişmektedir; Bölünmüş yaprakları ve açık yeşil çiçekleri vardır. Yaprakları hem salatalarda hem de sıcak yemeklerde kullanılır.
Bir başka hindiba bitkisi türü olan beyaz hindiba (Cichorium intybus) ile yakın akrabadır.
Türkiye'de yabani hindiba yaprakları ilkbaharda hasat edilerek ilaç ve sebze olarak kullanılmaktadır. Bu yapraklara "Hindiba" ve "Radika" denir.
2.1.Hindibanın Özellikleri
Karahindiba çok yıllık otsu bir bitkidir, Nisan-Mayıs aylarında çimenlerde, yol kenarlarında sarıçiçekler yetişir. 'Kengel' adı verilen uzun, acı süt dolgulu kök, tabanda yıldız şeklinde yoğunlaştırılmış derin dişli yapraklara sahiptir ve çiçek sapı yapraktan daha uzundur. Bu sapların tepesinde, ilkbahardan sonbahar ortasına kadar altın sarısı çiçekler açar. Bu çiçek topları daha sonra karahindiba bitkisinin tohumlarını içeren beyaz toplara dönüşür. Bölmeler, hafif ve dağınık bir rüzgârda bile uçup giden bu beyaz topları oluşturur. Böylece bitki yaydığı tohumlarla çoğalır. Boru şeklinde kesildiği ve çok güzel bir ses çıkardığı için bu ismi almıştır.
2.2.Bileşimi ve Kullanımı
Besin değeri oldukça yüksek olan karahindiba, %5'e kadar potasyum içerdiği için en iyi doğal potasyum kaynaklarından biridir. A vitamini, C vitamini ve nikotinik asitin yanı sıra kalsiyum ve çeşitli mineraller açısından da zengindir. Ayrıca toreksasin, retinol, levulin, inulin gibi bileşikler içerir. Bu nedenle yaprakları salatalara eklenir ve yenir. Kök de henüz yaşken doğranır ve salatalara eklenir. Kurutulmuş kök öğütülür ve birçok ülkede acı hindiba kahvesi olarak içilir. Bazı Avrupa ülkelerinde ve Hindistan'da yetiştirilen çeşitleri vardır ve çiçek boyları 7 cm çapa kadardır. Kök olarak da bilinen bu bitki, köklerinden gelen sıvıyı pıhtılaştırarak ve kurutarak kauçuk üretiminde de kullanılır.
2.3.Hindibanın Faydaları
- Sindirime yardımcı olur
- Kalp sağlığını iyileştirir
- Böbrek Sağlığını korur
- Artrit ağrısını azaltır
- Kaygı ve stresi önler
- Kanser oluşumunu önler
Kaynakça
- https://tr.wikipedia.org/wiki/Karahindiba#:~:text=Hindiba%2C%20Arap%C3%A7a%20k%C3%B6kenli%20bir%20kelimedir.
- https://tr.wikipedia.org/wiki/Hindiba
- https://tr.wikipedia.org/wiki/Kahve